Domotica

Alles over mijn hobby: domotica in huis

Al een behoorlijke tijd ben ik erg geïnteresseerd in domotica en sensoren. Toen we in 2015 verhuisden naar een huis in Zelhem, was het moment daar om te beginnen met het automatiseren van ons huis. Na wat rondzoeken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van verschillende systemen, kwam ik uit op de HomeWizard.

Mijn eerste liefde: De HomeWizard

De HomeWizardDe HomeWizard is een prachtig apparaat dat het mogelijk maakt om geautomatiseerd stopcontacten en ander schakelmateriaal van bijvoorbeeld KlikAanKlikUit aan te sturen. Al snel zat er in onze woning een hele reeks aan stopcontacten en schakelmateriaal dat door de HomeWizard werd aangestuurd. De HomeWizard biedt ook mogelijkheden om gegevens van diverse weersensoren in te lezen, kan middels de HeatLink de verwarming aansturen en leest middels de EnergyLink de slimme meter uit. De HomeWizard heeft geruime tijd onze woning geautomatiseerd. De verwarming ging netjes aan als we thuis kwamen en werd lager gezet zodra we het huis verlieten. Lampen schakelden vanzelf en de HomeWizard gaf ons inzicht in ons energieverbruik.

Helaas besteedt de maker van de HomeWizard steeds minder aandacht aan dit magische basisstation en een felgewenste versie 2.0 met meer mogelijkheden blijft ook uit. De standaard HomeWizard kan alleen schakelmateriaal middels 433 Mhz aansturen en wat materiaal op 868 Mhz van het eigen merk. Hoewel dat allemaal best goed ging, merk je dat op 433 Mhz weleens een schakelmoment wordt gemist. Aangezien dit protocol eenrichting is (er wordt dus niet terug gecommuniceerd of de schakelactie is gelukt), weet je nooit of een lamp of apparaat ook daadwerkelijk aan of uit is gegaan. Daarnaast waren de mogelijkheden van automatiseren beperkt. Je kon eigenlijk maar heel eenvoudige acties maken in de vorm 'Als event dan actie'.

Mijn nieuwe liefde: De Homey

De HomeyIn 2018 wilde ik graag meer met mijn domotica, maar liep ik steeds vaker tegen de beperkingen van de HomeWizard aan. Vandaar dat ik eens rustig ging kijken wat er nog meer mogelijk was. Via Tweakers kwam ik steeds vaker de Homey van het Nederlandse bedrijf Athom tegen. Athom begon jaren geleden als kickstartproject met de Homey en is inmiddels uitgegroeid tot een serieus platform voor domotica in huis. Het fraaie witte bolletje spreek veel verschillende talen en dat maakt het makkelijk om allerlei verschillende apparaten aan te sturen. De Homey ondersteunt bijvoorbeeld Zigbee, Z-Wave, 433 Mhz, 868 Mhz, Bluetooth, etc. en kon daarmee zonder problemen al mijn bestaande 433 Mhz apparaten aansturen.

Een ander groot voordeel van de Homey is de ondersteuning van zogenaamde apps om extra functionaliteit toe te voegen aan de Homey. Via Homey Apps kun je ondersteuning toevoegen voor allerlei apparaten, maar ook voor functionaliteiten op het gebied van weer, energie, diensten, etc. Tal van apps worden gemaakt door Athom zelf, maar evenzoveel apps worden gemaakt door enthousiaste Homey gebruikers. Een mooi voorbeeld van de kracht en mogelijkheden van de apps, is de aanschaf van mijn string kerstverlichting bij de Action in december 2018. Thuis kwam ik erachter dat je deze string met lichtjes kon aansturen met een apps middels Bluetooth. Nieuwsgierig keek ik op het forum van Athom en zag ik dat er inmiddels iemand bezig was met het schrijven van een app om deze lichtjes aan te sturen. De volgende dag hing de string al vrolijk te knipperen in de tuin, aangestuurd door de Homey. Inmiddels is mijn Homey voorzien van apps voor het aansturen van onze screens aan de achterzijde van ons huis, een Buienradar app, apps voor de slimme meter, besturing van diverse Zigbee devices en meer.

Mijn apparaten in huis

  • 16x Zigbee plug (Osram Smart+ Switch en Innr SP-120 switch)

  • 4x KlikAanKlikUit inbouw schakelaars

  • 3x Philips Hue lamp

  • 15x Ikea Tradfri lamp

  • 5x Xiaomi en Philips Hue bewegingsmelder

  • 4x Xiaomi sensor voor temperatuur/luchtdruk/luchtvochtigheid

  • 3x Xiaomi deurcontact

  • Diverse zelfbouwsensoren met Arduino (lichtsensor voor de screens, vochtsensor op de wasmachine)

  • Youless LS120 energiemeter

  • Tado thermostaat

  • Netatmo weerstation met wind- en regenmeter

  • 6x Jinko Solar 310Wp zonnepanelen met Growatt 1500S omvormer

Tot voor kort had de HomeWizard nog een functie in mijn hele domoticasysteem. De HomeWizard, samen met de HeatLink module, zorgden ervoor dat ik de verwarming vanuit Homey kon regelen. Het opnemen van je verwarming in je domoticasysteem is prettig, omdat je dan de temperatuur kan regelen op aanwezigheid, tijdstip, bezigheid, etc. Het stoorde me dat voor alleen de verwarming nog de hele HomeWizard actief moest zijn. In januari 2020 was het dan eindelijk zover: HomeWizard en HeatLink werden vervangen door de Tado thermostaat. De Tado is natuurlijk ook weer gekoppeld aan Homey en werd door Homey toegesproken en ingesteld. HomeWizard had tot het begin van 2020 ook nog de regie over de weersensoren, maar ook die taak moest afgestaan worden. Een heus weerstation van van Netatmo heeft deze taak op zich genomen. De Netatmo heeft een buitenmodule voor het verzamelen van weergegevens en heeft bovendien een wind- en regenmeter. Het apparaat verzamelt daarnaast ook nog gegevens over de kwaliteit van het klimaat in huis.

Zonnepanelen

In april 2020 werd het huis uitgebreid met zonnepanelen. In totaal 6 Jinko Solar 310Wp panelen passen op het dak van de schuur en samen met een Growatt 1500S omvormer zorgen ze ervoor dat er een flinke hap werd genomen uit ons dagelijkse elektriciteitsverbruik. De eerste zonnige dagen van april leverde de set telkens ruim 10kWh dagelijks op. Een hele fraaie score, waar we erg blij mee zijn.

Toekomstige uitbreidingen

Op dit moment zijn we al zeer tevreden over de mogelijkheden van Homey. Ons huis leeft vrijwel automatisch met ons mee. De verwarming wordt netjes automatisch geregeld op basis van onze aanwezigheid en verlichting wordt automatisch geschakeld zodra het donker wordt in huis. Screens worden netjes naar beneden gedaan als de zon naar binnen schijnt en omhoog als er veel wind is of regen wordt verwacht. Omdat de Innr SP-120 switches ook energie meten, worden apparaten die niet meer aan hoeven te staan of standby staan, netjes compleet van de stroom afgeschakeld. Dat scheelt enorm in het sluipverbruik. Toch zal het automatiseren van ons huis zeker niet stil komen te staan. Er zullen vast nog wel wat slimme sensoren bijkomen.

Elektriciteit

Actueel verbruik: 61.00 Watt
Dagverbruik: 0.29 kWh
Actuele opbrengst: 16.01 Watt
Dagopbrengst: 0.00 kWh

Gas

Actueel verbruik: 0.00 m3 (dit uur)
Dagverbruik: 0.39 m3

Weersensoren

Temperatuur: 7.6 graden
Luchtvochtigheid: 93.0 %
Luchtdruk: 1007 mbar
Regen: 0.0 mm
Wind: 4.0 km/uur